Vykort – standardstorlek i Sverige

Artikeln innehåller reklamlänkar

41493
Vilken storlek på vykort
Vykortsstorlek
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Vad är den vanligaste storleken?

De senaste åren har 10×15 cm varit en vanlig storlek man använt när man gjort vykort själv. Troligen på grund av att de vanligaste fotokopiorna hade denna storlek. Med digitalkamerornas inträde så har storleken på fotokopior (om de överhuvudtaget görs) ändrats så proportionerna passar flera olika digitala format. Vill man istället hålla sig till mer traditionella mått så är A6 nog vanligast.


Världens första vykort

Redan 1760 startade ett privat företag i Paris att skicka ”öppet läsbara” brev i postgången. Det finns idag inga exemplar kvar från dessa kort. I England stämplades det första kortet 1840. Det blev början på hur frimärken och brev kom att användas framöver. 1861 tillät kongressen i USA att privata kort fick skickas med en maxvikt på en ”Uns”. Detta motsvarar ungefär 28 gram.

Sverige bland de första att skicka vykort

Vi var tidigt ute med att skicka kort med motiv på ena sidan och en synlig text på den andra. År 1872 introducerades vykort på svensk mark tillsammans med Norge och Ryssland. Då var vi ett år efter Danmark som skickade sitt första 1871, och två år efter Finland som drog igång redan 1870 samtidigt som Storbritannien.

- Annons -

Flera storlekar vanliga.

Samlare har naturligtvis stött på massor av olika storlekar men det finns en äldre standard där med. Typiska gamla kort var ofta motiv med järnvägsstationer, landskap, naturmotiv, kända byggnader och även djur i svartvitt. Den äldre typen ser man även på julkort, påskkort och andra hälsningar som var mer vanliga förr. I tabellen nedan hittar du de vanligaste storlekarna vi stött på.

Vykort storlek

TypStorlek i mmKälla
Vanligast (A6)148x105 mmVista Print
Vanlig (Fotokopia)150x100 mmFujifilm
Sverige - äldre standard130x90 mmbfvf.se
England - år 1899140x89 mmWikipedia

Julkort en gammal historia

I början av 1800-talet började man skicka vykort med julhälsningar på. Från början hade korten motiv som förställde julbocken och en gammaldags idé om hur tomten såg ut, grå dräkt och liten till växten. Ofta tillsammans med ett grötfat vilket man ansåg var tomtens ”årslön”. På senare tid har tomten på motiven blivit betydligt rundare och fått en klar röd dräkt. Gröttallriken har dock hängt med i många av de moderna motiven.

När skickades världens första julkort?

Enligt uppgift så skall John Callcott Horsley varit den förste som skickade ett julkort redan 1843. Texten löd då ”A Merry Christmas and a Happy New Year to You”. Callcott var kanske inte oväntat målare och konstnär. Han hade bland mycket annat Engelska parlamentshusets (Westminister) frescomålningar på sin meritlista. Han var även en uppskattad porträttmålare.

Inte förrän 1875 började man massproducera julkort i USA. Det var den tysk födde Louis Prang som introducerade metoden att få ut vykort med julhälsningar till flera. I Sverige var tidigt motiv gjorda i Tyskland populära. Motiven bar då okända för oss och föreställde bland annat julgranar och jultomte och julklappar. Något vi inte var sena med att följa efter i borde kort och tradition.

Jenny Nyström gjorde succé

1890 började Axel Eliasson att producera vykort i sitt konstförlag. Här skrevs i viss mån historia då konstnären Jenny Nyströms motiv började tryckas i massupplagor. Hennes typiska och omtyckta julbilder gav oss en svensk variant av jultomten med klappar och gran. Det blev med åren runt 600 motiv som än idag är eftertraktade.

Gratulationskort – en modern uppfinning

Alla har vi sett cirkulära ställ dignande av grattis-kort av alla sorter. Oftast är de avlånga och vikta dubbelt. På insidan avslöjar sig oftast en lustighet etter ett tänkvärt ord eller rim. till skillnad från traditionella vykort där texten och motivet visas upp så brukar man lägga dessa kort i ett kuvert. Oftast för att förhöja spänningen inför öppnandet. Under senare år så har även handgjorda kort blivit mycket populärt. Så kallad ”Scrapbooking”.

Musikkort – elektroniska grattis-kort som piper

Under 80 och 90-talet introducerades spelande gratulationskort med traditionella musikstycken som passar kring uppvaktning och festligheter. Fascinationen var till en början stor över dessa grällt pipande kort men avtog och minskade något i popularitet under 2000-talet.

E-cards – elektroniska vykort

Den moderna varianten av vykort började skickas som bilagor till mail under sent 90-tal. Olika enkla digitala motiv och foton kunde personifieras och ”skickas” digitalt till en mottagare. Den första E-card webbsidan, The Electric Postcard skapades enligt olika uppgifter sent 1994. Redan 1996 hade 1,7 miljoner kort skickats totalt.

En lustig övergång i den digitala erans början där man ville överföra en månghundraårig tradition till internet. E-cards är idag ett löst begrepp som innefattar en mängd olika tjänster där olika aktörer bland annat inom sociala medier erbjuder användare att skicka delvis förberedda bilder – rörliga och stillbilder – till andra användare.

- Annons -
 
Lofi Dreams - Relax, Sleep & Study playlist